La Lys

 


De Haspelaarsters

Getuigenis haspelaarster Lilian

Haspelaarsters hadden het schoonste werk in de fabriek. Zij sponnen de draden die van de natte continu kwamen tot fijne garen die onder andere gebruikt werden voor het weven van lijnwaad, de fijnste stof te weven van vlasgarens. Ze stonden dus niet in de stoom en modder zoals de spinsters in de natte continus, bovendien verdienden ze beter (er werden verschillende lonen uitbetaald naargelang het soort werk men deed).

Liliane Anna De Ryck werd geboren op 6 maart 1933. Ze woonde samen met haar ouders, broer en 2 zussen in de beluiken op de Elyzeese Velden, net op de rand van de Brugse Poort. Haar moeder werkte in La Lys, haar vader in de stekskesfabriek (Luciferfabriek Caussemille aan de Leiekaai).

Zelf startte Liliane haar ‘carrière’ in de textielnijverheid op haar veertiende, ze zal tot haar achtendertigste in de fabriek werken. Eerst in de grote Lys (van 1947 tot 1949), later in la Filature de Rabot. Op 6 augustus 1947 start Liliane in La Lys. Ze kreeg een werkboekje, reglementenboek en gezondheidsboekje en kon beginnen in het vlas.

Ze startte zoals de meeste arbeidsters in het zwaarste en vuilste werk: als spinster in de natte continu. Maar het duurde niet lang voor Liliane naar de derde verdieping mocht, waar ze werkte als haspelaarster. Ze was een snelle leerling en bediende al snel op haar eentje een machine. Per haspelkamer werkten er vijftig vrouwen, die elk één machine bedienden.
Haar eerste loon bedroeg 200 frank per week, maar door hard te werken werd dit snel 400 frank. Toen het ploegensysteem zijn intrede deed in 1949, verdiende ze nog meer.

Er waren drie ploegen. In de beginperiode deed ze een ploeg van 7 tot 15 uur, later werd dit opgedeeld in twee perioden van 4 uur namelijk van 7 tot 11u en van 15 tot 19u. Daarna werd het terug 11u tot 19u. Wanneer er 8u na elkaar werd gewerkt was er na vier uur een pauze van 30 minuten voorzien. Liliane werkte het liefst in de late shift, ze kon vaak wisselen, want voor de vrouwen met kinderen was het moeilijk om zo laat nog te werken.

Hoewel het werk zwaar was, heeft Liliane altijd graag in La Lys gewerkt. Ze verdiende er goed en toen het ploegensysteem ingevoerd werd kon ze naar huis gaan om te eten.

   
Logo bij' DVG       logo thuis in je buurt      logo Miat   Ambrosia's tafel